kamu Benar,Tapi...

Beberapa hari lepas, ada seorang perempuan bersemangat memberikan penyampaian. Dia menyampaikan satu kebenaran. Ya, saya akui, itu kebenaran. Tetapi cara penyampaiannya terlalu panas dan boleh membahayakan dirinya, dan juga kebenaran yang hendak disampaikannya.

Ketika Sheikh Abbas As-Sisy masih hidup, ada satu konsert yang tidak syara’ hendak diadakan di bandar kediamannya. Maka datanglah beberapa orang pemuda berdarah panas berjiwa membara bertemu dengannya.

“ Wahai sheikh, kami ingin pergi ke konsert itu dan meminta mereka membatalkannya. Kita perlu menyelamatkan ummah!”

Abbas As-Sisy berkata, “ Jangan. Kamu hanya merosakkan imej kamu di hadapan masyarakat dan seterusnya merosakkan dakwah. Kamu punya perbuatan itu tidak berjaya, dan lebih teruk lagi kamu akan ditangkap.”

Kumpulan pemuda itu tidak mendengar nasihat. Ketika konsert berjalan, mereka pergi dan terus menjerit di tengah khalayak ramai supaya konsert itu dibatalkan. Pelbagai hadith dilontarkan dan ayat-ayat ALLAH dibaca bagi menerangkan bahawa konsert itu tidak syara’. Tetapi akhirnya, sebagaimana yang dijangka Abbas As-Sisy, mereka tidak berjaya dan lebih buruk lagi, mereka ditangkap oleh polis.

Perkara ini, saya baca dalam buku Bagaimana Menyentuh Hati karangan Abbas As-Sisy sendiri. Tumpahan pengalaman daripada veteran dakwah yang pada saya, mesti dibaca oleh semua yang berhajat untuk menggerakkan dakwah kepada komuniti mereka.

Apa yang saya hendak bawa sebenarnya?

Sebenarnya, dalam menyampaikan kebenaran, ada seninya. Kita tidak boleh melulu tergesa-gesa membabi buta. Apabila kita menyampaikan kebenaran, kita bukan sekadar hendak kebenaran itu singgah ke telinga menggegarkan gegendang sahaja. Tetapi kita mahu kebenaran itu menyentuh hati manusia.

Sikap terburu-buru menyampaikan kebenaran, atau menyampaikan kebenaran dengan menggunakan kekerasan, hanya akan menimbulkan rasa tidak senang dan impresi buruk daripada masyarakat yang melihat dan mendengar. Tambah buruk pula apabila, keterburuan kita itu membuatkan pergerakan kita untuk menyampaikan kebenaran yang seterusnya dilumpuhkan. Sedangkan, prinsip menyampaikan kebenaran tadi adalah perlu berterusan.

ALLAH SWT pun ada berpesan,

“ Serulah ke jalan RABB kamu dengan berhikmah serta pengajaran-pengajaran yang berguna, dan debatilah mereka dengan cara yang baik”

Nah.. Apa yang kita untung jika kita menyatakan kebenaran, tetapi manusia membenci kita dan kita pula tidak dapat meneruskan penyebaran kebenaran kita?

Lihatlah Rasulullah SAW bergerak. Baginda tidak membuat pemberontakan atau sekadar membakar semangat. Baginda membina iman, sedikit demi sedikit, perlahan-perlahan. Pergerakan baginda ibarat anai-anai. Kita tidak sedar akan kehadiran anai-anai. Biasanya kita sedar adalah apabila almari kita runtuh dan dinding rumah kita rosak. Rasulullah juga begitu, sebaik sahaja baginda melakukan dakwah secara jahar(terang) selepas tiga bulan melaksanakan dakwah secara sir(rahsia), dia sudah mempunyai ramai pengikut dan pengikutnya semakin hari semakin bertambah.

Tiada sahabat Rasulullah SAW yang ditangkap kerana memberontak di tengah Makkah, atau menengking Abu Jahal tak semena-mena. Yang terjadi adalah, sahabat-sahabatnya dicari dan dibunuh serta diseksa. Ini bukan memberikan impressi buruk, malah menambah simpati.

Tetapi kalau kita tidak fasal-fasal mencari fasal, maka masyarakat akan membenci kita, seterusnya memberikan impressi buruk, dan kerja-kerja penyebaran kebenaran akan terganggu.

Sebab itulah, kalau betul peristiwa pengeboman di tengah bandar(seperti 11 september, pengeboman bali, pengeboman keratapi bawah tanah london) itu perbuatan orang ISLAM… saya ulang, ‘kalau betul’, maka itu nyatalah bukan satu tindakan yang betul malah tindakan itu adalah tindakan yang bodoh, kerana akhirnya, kebenaran bukan berkembang, malah musuh mengambil peluang menekan pembawa kebenaran yang lain.(tetapi saya amat yakin, itu semua bukan perbuatan orang ISLAM, melainkan permainan musuh-musuh ISLAM juga…)

Menyampaikan kebenaran, perlu ada seninya. Ada sahaja kebenaran, yang kita mesti sebut secara terang dan jelas. Ada juga kebenaran, yang mesti kita senyapkan dahulu(bukan senyap tak cakap, tetapi senyap dalam erti kata, menyebar secara senyap.. ibarat pergerakan anai-anai). Kiralah situasi, dan keadaan anda.

Kamu memang benar dalam menyampaikan kebenaran, dan apa yang kamu kata itu adalah benar. Tetapi alangkah baiknya kalau kebenaran itu kamu sampaikan dengan jalan dan cara yang betul, menyentuh hati dan mempunyai penerusan. Barulah penyebaran kebenaran itu mempunyai kesinambungan.

Semoga kita mendapat manfaat daripada post ini.

Sekadar perkongsian buah fikiran.

0 comments:

Post a Comment